Vad gör en projektcontroller på dagarna?

Postad: 2023/04/12

Vad gör en projektcontroller

Det finns olika typer av controllers. Projektcontrollers är en av dessa. Men vad gör en projektcontroller egentligen på dagarna?

En projektcontroller är ansvarig för att övervaka och styra över de ekonomiska aspekterna av ett projekt. Det är en roll som ska säkerställa att projektet genomförs enligt budget. Något som blir extra viktigt i en tid som denna. Korrekt uppföljning av ett projekt är A och O för att se till att projektet håller budget och blir lönsamt. En projektcontroller medverkar till att skapa ordning och reda vid projektstart, uppföljning och avslut. Fungerar även som ett viktigt bollplank till projektledare i finansiella frågeställningar.

 

En projektcontrollers jobb består av flera delar;

 

  • Budget – Projektcontrollern är ofta delaktig i skapandet av projektbudget och sedan ansvarig för att upprätthålla budgetplanen under projektets gång.
  • Uppföljning – Projektcontrollern måste följa upp budgeten kontinuerligt för att hålla koll på att projektet håller sig till planen. Här behöver man kontrollera kostnader och resurser för att se till så att inget skenar i väg åt fel håll.
  • Rapportering – Det är projektcontrollerns ansvar att ta fram rapporter som visar hur projektet löper på. Dessa tillsammans med uppdaterade budgetplaner lämnas med jämna mellanrum till projektledaren.
  • Analys – Projektdatan analyseras av en projektcontroller, för att upptäcka eventuella avvikelser. Här kan man påvisa möjliga kostnadsbesparingar och se hur man skulle kunna höja effektiviteten i projektet.
  • Risker – Projektcontrollern ska hela tiden vara uppmärksam på eventuella risker och hot och behöver utveckla riskhanteringsplaner för att säkerställa minimal inverkan.
  • Teamleading – En projektcontroller är ibland även ansvarig för ett administrativt team som tillsammans hanterar projektekonomin.

 

Vi kan konstatera att en projektcontroller är en mycket viktig del av projektteamet!

 

Våra projektcontrollers har mångårig erfarenhet av att arbeta med tid- och projektintensiva verksamheter och förstår utmaningarna med succesiv vinstavräkning och hantera både löpande och fastprisuppdrag. Att ta in en interim projektcontroller under en period kan således gynna hela verksamheten då våra konsulter kan bidra med expertis från liknande typer av verksamhet. Det gör att ni får hjälp med det som är mest akut i er organisation men kan även få långsiktig vinning i en bättre projektuppföljning. En annan fördel med att vända er till just oss är att även om du på pappret anlitat en av våra konsulter så har denne konsult nära kontakt med sina kollegor internt hos oss. Det gör att du således får 500 års samlad erfarenhet från en och samma resurs!

 

Behöver ni hjälp av en riktigt grym controller är du varmt välkommen att höra av dig till:

Sara Thune, Konsultchef Göteborg
📞 +46 730 755 592
📧 sara.thune@sundbompartners.se

Det går också bra att kontakta någon av oss andra på Sundbom & Partners, kontaktuppgifter hittar du här.

 

 


 

Arkiv

Kategorier