Summering av 2020 – det konstigaste året någonsin!

Postad: 2020/12/15

2020 kommer att gå till historien som det konstigaste året i modern tid. Pandemin slog till i mars och tog oss med total överraskning. Ingen hade kunnat förutse detta. Vissa branscher drabbades direkt och för en del har pandemin varit förödande med konkurser och tragedier som följd.

I den bransch som Sundbom & Partners verkar inom märktes paniken snabbt hos våra kunder i form av tvärstopp på försäljningen. Pågående projekt tickade på men nyförsäljningen blev snabbt stillastående. Ingen ville riktigt ta beslut under större delen av andra kvartalet.

Vi lärde oss på vägen att jobba på distans och att umgås över Teams, Zoom och liknande. Det fungerade över förväntan (men blir lite tråkigt i längden…)

Många hoppades att allt skulle vara över efter sommaren men så blev inte fallet. Pandemins andra våg sköljde in över oss i oktober som en tsunami. Alla började mer och mer sätta sitt hopp till kommande vacciner.

Här är vi nu, i mitten av december, och vissa länder har påbörjat vaccination av sina medborgare. I Sverige hoppas vi på att komma igång i januari och i bästa fall har merparten av vår befolkning ett skydd om ett år. Vi kan förhoppningsvis se ett litet ljus i tunneln.

Hur har då 2020 blivit för Sundbom & Partners?

När det var som mest deppigt under andra kvartalet så undrade vi, och många med oss, om vi skulle överleva hösten. Vi gjorde massor av prognoser och planerade för eventuella permitteringar. Vi funderade till och med på lönesänkningar. Alla onödiga kostnader togs bort. Planerade personalaktiviteter och kickoffer ställdes in. Allt fokus lades på att få ut våra suveräna konsulter i uppdrag.

Och på något sätt lyckades vi över förväntan. Mycket tack vare våra makalösa och envisa säljare och våra fantastiska kunder. Framför allt tack vare våra grymma konsulter!

Vi kan nu blicka tillbaka på 2020 och sammanfatta det så här:

  • Omsättningsmässigt kommer vi att landa på en nivå som innebär en tillväxt på ca 20%.
  • Vårt resultat kommer att bli lite bättre än 2019.
  • Vår beläggning under hösten har varit bra, betydligt bättre än vad vi befarade.
  • Vi har sluppit uppsägningar, permitteringar och lönesänkningar vilket är det som känns allra bäst!

Kort sagt – vi är otroligt nöjda med vad vi har åstadkommit under detta märkliga år. Det har vi lyckats med främst tack vare våra engagerade, lojala och kompetenta medarbetare som har slitit hela dagarna, tagit uppdrag som de egentligen inte varit anställda för och som kanske inte varit de roligaste och mest utvecklande.

Jag vill därför tacka alla fantastiska ”Sundbomare” för detta år och hoppas att ni alla får möjlighet att, trots restriktioner som vi ska följa, ändå kan få en fin jul och ett bra nyårsfirande.

Jag vill också tacka alla våra kunder för detta år och hoppas att vi fortsätter vårt samarbete under 2021, som säkert kommer att bli minst lika utmanande.

God Jul och Gott Nytt År på er allihopa!!

Hälsar

Per Sundbom, stolt VD och Grundare

 


 

Arkiv

Kategorier