Digitalisering – del 2 – Den bortglömda dimensionen

Postad: 2017/01/18

När man talar om digitalisering tar vi ofta till det papperslösa samhället, scanning etc, dvs digitalisering av papper, automatisering av processer och flöden. Självklart kommer det att hända mycket där, det har det gjort i många år nu, men det som framförallt kommer att ställa stora krav, inte bara på ekonomiavdelningen utan överhuvudtaget hos företag framöver är hur vi ska möta den digitala generationen.

De som växer upp idag och som ska ut i arbetslivet om några år fungerar på helt andra sätt än vi som har jobbat ett tag. Vi som har varit med sen 70-talet har fått vara med om en fantastisk resa med i stort sett hela datoriseringen. Vem kunde drömma för 30 år sedan att i stort sett alla, från barn till pensionärer skulle ha en pryl som iPhonen i vilken vi kan sköta vår privatekonomi, ta bilder, lyssna på musik, navigera mm. Ren science fiction. Det enda vi kan vara säkra på är att denna utveckling kommer att fortsätta och accelerera. Vi har bara sett början. Digitalisering är något som kommer att förändra allt. Internet of things finns knappt ännu men alla pratar om det och vi måste förbereda oss för det. Man börjar också prata om AI-bots dvs en ”robot” som genomför standardiserade arbetsuppgifter baserat på någon form av enklare indata, som text, ljud, knapptryckning eller dylikt.

När det då gäller ekonomiavdelningen kommer många processer att digitaliseras/automatiseras men utmaningen är hur vi ska attrahera nya medarbetare som är digitala sedan födseln och som är otroligt snabba på att bedöma, fatta beslut och agera. Hur kul kommer de att tycka det är att sitta på en arbetsplats och jobba med transaktioner i ett affärssystem? Hur intresserade kommer de att vara av att gå till en arbetsplats när man är van vid att umgås, köpa saker, betala räkningar etc över nätet?

Näe – jag tror att vi måste ändra hela synen på hur vi jobbar på en ekonomiavdelning, när vi jobbar och var vi jobbar. Det är de stora utmaningarna.

Per Sundbom, VD och grundare på Sundbom & Partners

Arkiv

Kategorier