Digitalisering – del 1 – Vad är grejen?

Postad: 2017/01/10

Alla pratar idag om digitalisering. Det finns hur många blogginlägg, artiklar, konferenser mm som helst men vad menar man egentligen? Googlar man på ordet och kikar i Wikipedia får man förklaringen ”Digitalisering är en delprocess i ett större teknologiskt förlopp som syftar på förändring kopplad till tillämpning av digital teknik i alla aspekter av det mänskliga samhället”. Que??

Sundbom & Partners jobbar i gränslandet mellan ekonomi och system och där har man i många år faktiskt jobbat med nån sorts digitalisering länge, även om man inte kallat det för just digitalisering. Redan på 90-talet pratade man om EDI mm. Man pratade också om BPR – Business Process Re-engineering där man rent teoretiskt såg stora möjligheter i att använda modern teknik för att effektivisera administrativa processer, ex leverantörers möjlighet att bevaka sina kunders beställningspunkter, leverera utan beställning och med automatik skapa faktura/betalning hos sina kunder.

Problemet är att vi inte riktigt nått dit ännu, 20 år senare…vi har gjort fakturan digital, oftast i form av en pdf, men det skickas förvånansvärt många pappersfakturor fortfarande som sedan scannas in. Men hur många lösningar har digitaliserats fullt ut?

En av anledningarna, tror jag, är att affärssystemleverantörerna inte har förmågan att enas om standarder och kan inte samarbeta över processgränserna. Hur skulle det se ut om värsta konkurrenterna skulle ”sy ihop” sina system så att man kunde skicka elektroniska flöden från och till varandras system?

Frågan är om vi kan komma dit överhuvudtaget.

Per Sundbom, VD och grundare på Sundbom & Partners

Arkiv

Kategorier