Budgetering – del 2

Postad: 2016/11/03

Vad ska vi med budgeten till?

I förra inlägget tog jag upp frågan vad som är tänkt med en budget.

Enligt Wikipedia är en budget en prognos över framtida ekonomiska händelser.

Utöver detta generella begrepp står att läsa att budgeten dessutom ett viktigt verktyg i arbetet att styra företagets ekonomi, det vill säga att stämma av verkligt ekonomiskt utfall med det planerade utfallet och därifrån fatta relevanta beslut. Man kan då få större kontroll över hur man ska göra inköp, anställa personal, fördela de ekonomiska resurserna med mera.

Jag menar att denna fördjupade förklaring är reaktivt och bakåtsträvande och att en budget är ingenting man styr företagets ekonomi med. Däremot håller jag med om det första stycket, att en budget är en prognos över framtida ekonomiska händelser.

Men hur man sedan använder budgeten är en annan sak – vilken jag tar upp i nästa inlägg.

Orvar Lindbäck
Ansvarig Tjänsteutbud
Sundbom & Partners AB

Arkiv

Kategorier