Vad gör egentligen en affärssystemkonsult?

Postad: 2023/05/04

”Vad jobbar du med då?” Den frågan har vi alla fått minst någon gång. Svaret ”Affärssystemkonsult” gör att många står som frågetecken. ”Vad är det?” ”Vad gör en affärssystemkonsult på dagarna?” Det ska vi nu försöka reda ut.

Om vi börjar med att definiera ”affärssystem”. I folkmun kallas företagets affärssystem för ”ekonomisystem”. Alla vet ju vad ett ekonomisystem är. Eller? Kort och gott så är det ett system som används till företagets ekonomifunktion. Det är inte helt fel att kalla sitt affärssystem för ekonomisystem. Ekonomisystemet är nämligen en del av affärssystemet. Andra delar som kan ingå är tid- och projektadministration, kundhantering, personaladministration, inköp, rapportering och analys, lagerhantering och så vidare. Med hjälp av ett affärssystem kan man effektivisera, kostnadsbespara, öka produktiviteten och få rätt data till att fatta rätt beslut. Vi kan konstatera att ett affärssystem är ett betydligt mer omfattande system än ett vanligt ekonomisystem.

En affärssystemkonsult hjälper då alltså företag med sina affärssystem. Man upphandlar, implementerar, gör kundanpassade uppsättningar, utbildar och underhåller affärssystemet.

 

Våra affärssystemkonsulter hjälper framför allt kunder med följande;

  • Förvaltning

Systemförvaltning innebär att man sköter om sitt affärssystem. För att bibehålla en fungerande systemlösning krävs underhåll. Det kan handla om parameterförändringar, framtagning av nya rapporter, integration med andra system och så vidare. Våra konsulter har mångårig erfarenhet från systemförvaltning och hjälper er till en bekymmersfri systemvardag. Beroende på hur stor en organisation är så ställer det olika höga krav på systemförvaltningen. Vi har kunder som anlitar en systemförvaltare allt från ett par dagar i månaden upp till heltid.

  • Uppgradering

Ett affärssystem är ständigt under utveckling och kräver emellanåt en uppgradering. Vid komplexa lösningar blir en systemuppgradering ofta ett relativt omfattande projekt som kräver mycket tid och resurser. Enligt vår erfarenhet så tar ett uppgraderingsprojekt nästan alltid mycket längre tid än vad kunden räknat med, om de inte har med sig en expert från start. Våra affärssystemkonsulter har varit delaktiga i många systemuppgraderingar och vet exakt vad som måste förberedas och testas i förväg. De kan också förutse eventuella hinder som inte alltför sällan kan uppstå längs vägen.

 

Ibland fungerar dock systemet mindre bra för verksamheten och då kan det vara en bra idé att se sig om efter ett nytt. Här finns våra konsulter för att stötta vid de olika momenten;

  • Rådgivning

Kunden vet inte alltid hur deras behov ser ut. Kanske de redan har ett affärssystem som inte utnyttjas fullt ut och som ingen riktigt förstår sig på. Eller så sitter de med ett gammalt omodernt ekonomisystem och vet mycket väl att de behöver byta till ett riktigt affärssystem. De vet bara inte vart de ska börja. Där kan affärssystemkonsulten stötta.

  • Analys

När kunden konstaterat att de behöver byta system så behöver man göra en behovsanalys. Vad är viktigt och mindre viktigt i organisationen? Det finns en uppsjö av olika affärssystem på marknaden som gemene man inte begriper skillnaden mellan. Organisationens behov måste kartläggas innan man kan ge sig ut och titta efter vilka system som uppfyller ens krav.

  • Upphandling

När analysen är klar och man tagit fram en kravspecifikation är det dags att börja upphandla. Här är det en djungel och inte helt enkelt att hitta vilket affärssystem som passar bäst. Det kan vara tryggt att ha med sig en affärssystemkonsult som pratar samma språk som leverantörerna och som lättare kan avgöra huruvida systemet passar eller inte.

  • Implementation

När man har tagit beslut om vilket system som ska införas har man ett viktigt jobb framför sig. Dels ska det nya systemet implementeras och anpassas men så ska även arbetet i det gamla systemet fortgå under tiden tills det nya är på plats. Personalen behöver sedan utbildas, rapporter ska tas fram och alla funktioner måste testas. Vi har många kunder som tagit hjälp av en affärssystemkonsult vid implementationsprojekt, just för att säkerställa att allt blir rätt. Ibland anlitar de även en ekonomikonsult som kan hålla ställningarna på ekonomiavdelningen medan de anställda fokuserar på att lära sig det nya systemet.

 

Så för att sammanfatta det hela. En affärssystemkonsult jobbar alltså på olika sätt med företags affärssystem. Ett modernt affärssystem som anpassas utifrån organisationens behov samt förvaltas väl hjälper till att effektivisera hela verksamheten. Det är affärssystemkonsultens huvudsakliga mål, att effektivisera för kunden.

 

Inser du nu att ni kanske skulle behöva lite hjälp från en affärssystemkonsult? Välkommen att kontakta någon av oss, kontaktuppgifter hittar du här.

 


 

Arkiv

Kategorier